Ett vackert hem men med radon?

Ett vackert hem där mycket tid och omsorg lagts ner för att skapa en personlig och härlig inredning känns kanske lite mindre härlig vid ett besked att det finns radon i huset. Hur förhåller man sig till ett sådant faktum? Fastnar radon i gardinerna och tyger och i så fall måste de bytas ut?

Radon finns i väldigt många villor och radhus och är en gas. Radon är inte hälsofarlig i mindre mängder så för det mesta behöver man bara göra regelbundna mätningar i den egna fastigheten för att kontrollera radonhalten.

Radon är som sagt en gas vilket inte påverkar inredning och möbler. Att förnya och piffa upp inredningen i hemmet är oerhört roligt och kan göras lite då och då gärna med inspiration och inte på grund av radon.

När man misstänker att det finns radon i huset är det viktigt att göra en mätning. När man ska göra radonmätningar av en fastighet är det bäst att kontakta ett professionellt företag som specialiserar sig på radon. Mätningarna kommer att visa om det finns problem med radon och om halterna är höga kommer man att behöva sanera. Som väl är kan man idag söka radonbidrag på halva saneringskostnaden.

För att kunna slappna av med en god bok och en aromatisk kopp kaffe behöver man veta att radonhalterna är låga och att det egna hemmet är tryggt att leva och bo i. Det finns många saker som man kan slösa bort både tid och pengar på som exempelvis meningslös design men att se till att det egna hemmet är tryggt, särskilt för de yngsta familjemedlemmarna, är däremot värt varje krona.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*