Inred väggarna

Inredning och design är ett mångfacetterat ämne där det finns en uppsjö av saker att tänka på och planera. En sak som inte får glömmas när du planerar din lägenhet är väggarna. De utgör en stor del av din lägenhets yta. Och de är dessutom en av de första saker man ser när man kommer in i ett rum. Att lägga nästan lika mycket tid och pengar på tavlor och tapeter som på möbler är därför en klok strategi för dig som vill ha ett hem som känns kurerat med fullständig fingertoppskänsla.

Tapeter och målning

Det mest grundläggande elementet på dina väggar är givetvis tapeterna, eller målningen om det är det som passar väggen bäst. Det finns en mängd olika tapeter att välja mellan. Att från lyxmodehusens egna varianter till betydligt billigare tapeter. En dyrare tapet kommer alltid kännas lyxigare än en billig. Mönstren är mer genomtänkta och det är högre kvalitet. Tänk på att du ska leva med en tapet lång tid, så ofta är det värt att lägga en extra slant på att hitta något du verkligen älskar.

Tavlor

Nästa steg är att få till ett bra urval av tavlor. Här är din egen personliga stil viktigare än vilka konstverk du väljer. Du behöver inte lägga en förmögenhet på tavlor, utan posters, barnens konstverk och dina favoritfotografier funkar minst lika bra. Det viktiga är att du försöker jobba med färgkompositioner. Lägg gärna pengar på att köpa snygga ramar då de är minst 30 % av totalintrycket. Om du verkligen vill imponera på dina besökare är det värt att investera i någon som hjälper dig skapa en tavelvägg för att skapa en sammanhållen helhet av dina konstverk. Hur man ska hänga tavlor är en hel vetenskap så det är inte en dum idé att låta någon annan hjälpa dig.

Textilier

En annan sak som varit mycket populär tidigare, och fortfarande är vanlig i många andra delar av världen, är att beklä väggarna med textilier. Om du någon gång besökt ett gammalt slott eller en herrgård så har du säkert sett att de gärna prydde väggarna med maffiga mattor och gobelänger. Detta fyllde dels ett praktiskt behov – textilier är både värmeisolerande och ljuddämpande – men också ett estetiskt. Det var ett sätt att visa upp sitt välstånd och hur berest man var.

Det är lätt att tro att vi inte längre har de behoven i ett modernt boende. Men den som provar kommer direkt märka att rummets akustik förändras när man hänger upp en matta på väggen, eller satsar på ett par tjockare gardiner. Det här är också ett bra sätt att behålla värdet på en dyr och dekorativ matta. Den slits betydligt mycket mindre om den hänger på väggen än om den ligger på golvet. Perfekt för auktionsfynd eller arvegods.

Ett annat kreativt sätt att dekorera väggarna med textil är att återvinna ett gammal favoritplagg. Har du en blus eller scarf som du älskar men som börjar bli sliten? Klipp den i lagom storlek och rama in den så har du ett högst personligt konstverk.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*