Exempel på meningslös design

Vad är meningslös design? Bra design handlar om att skapa föremål som fyller ett syfte. Ju enklare det är för föremålen att uppfylla sitt syfte desto bättre. Designvärlden av idag är handlar mycket om att skapa produkter som är miljömässigt hållbara och användbara. I en tid då många vänder ryggen åt de senaste decenniernas konsumtionshets har design blivit än viktigare. Vacker och praktisk design är ett av de främsta försäljningsargumenten. Meningslös design är egentligen inte så mycket mer än en ibland fascinerande tankelek att designa föremål utifrån utgångspunkten att de i princip ska vara oanvändbara och poänglösa.

Att få hjälp vid en flytt är däremot allt annat än opraktiskt. Att flytta kan vara stressigt och slitsamt, men det behöver inte vara särskilt dyrt att få hjälp med flyttstädningen. Qleano erbjuder prisvärd flyttstädning i Gävle, med hundratals nöjda kunder varje månad. Självklart ingår besiktningsgaranti, det vill säga att de garanterar att städningen kommer att gå igenom flyttbesiktningen.

Design och konst

Design och konst är intimt besläktade, en stor och icke obetydlig skillnad mellan de båda fälten är dock att det senare inte behöver ta praktisk hänsyn. Vissa skulle till och med hävda att den meningslösa konsten är den som är bäst och står sig längst. För design gäller andra regler, ett föremål måste i första hand uppfylla ett praktiskt syfte och det får gärna vara vackert också.

Katerina Kamprani är en designer som är baserad i Greklands huvudstad Aten. Hon skapade för några år sedan en kollektion av föremål som hon valde att kalla för ”The Uncomfortable Collection”. Kollektionen består av en samling vardagsföremål hon designat om så att de är så opraktiska som möjligt. I kollektionen ingår till exempel en gaffel vars mitt utgörs av en metallfjäder vilket gör att det blir omöjligt att äta med den. Eller en vattenkanna vars mynning leder vattnet tillbaka in i kannan.

Annan meningslös design

Det finns exempel på meningslös design inom andra områden. Du har till exempel appar till mobilen som Pointless Button som bara består av en knapp. När du trycker på den händer ingenting. Om du skaffar betalversionen utrustas appen med en räknare som visar hur många gånger du tryckt på knappen. Det finns också många exempel bland en typ av föremål som kallas för ”Useless machines”, värdelösa maskiner. Det mest kända exemplet på en sådan är en elektronisk box vars enda syfte är att stänga av sig själv. Du trycker på knappen, boxen sätts på och stänger av sig själv. Bruno Munari var en italiensk konstnär som dedikerade en stor del av sitt konstnärsskap åt att utveckla olika typer av meningslösa attrapper. I hans fall handlade skapelserna ofta om att uttrycka olika filosofiska idéer om mening och syfte.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*