Var kreativ inför julen!

Vem har sagt att julen endast behöver bestå av dyra julklappar köpta för flera tusen kronor? Ofta tror man att människor blir glada av sådant som kostar mycket, men ibland kan det vara kul att få något mer personligt, och vad är inte mer personligt än att det är du själv som skapat julklappen? Det finns flera olika tips på vad man kan hitta på inför julen och i detta inlägg kommer några simpla, men väldigt fina idéer presenteras.

Bygg din egen ljusstake

Känner du någon i din familj eller omgivning som fullkomligt älskar att ha levande ljus? Framförallt nu under juletider när mörkret hinner svepa in redan tidigt på eftermiddagen? Då kan det vara en god idé att tillverka en alldeles egen ljusstake som dessutom kommer lukta gott då den är gjord av kanelstänger!

Vill du veta mer? Såhär gör man:

Steg 1: Såga fram en stomme, ca 35 cm lång träplanka, markera sedan 4 hål på brädan.

Steg 2: När du markerat och mätt ut dina hål är det dags att börja borra.

Steg 3: När du borrat klart hålen är det dags att göra din stomme fin med hjälp av sandpapper, slipa och ta bort eventuella vassa kanter.

Steg 4: Därefter kan du måla stommen i en färg du tycker är fin. Föredrar du träfärgat kan du istället lacka lite lätt.

Steg 5: Placera dina ljushylsor i hålen du i tidigare moment borrade fram.

Steg 6: Kapa av kanelstängerna ungefär på mitten eller i den längd du föredrar, limma sedan fast dem med en limpistol runt din trästomme. Nu är det helt upp till dig vad du vill göra. Du kan pryda ljusstaken med olika dekorationer som färsk mossa, små granskott, kvistar eller vad du nu än föredrar, endast fantasin sätter stopp för dina gränser.

OBS. Viktigt att veta:

När man bygger en egen ljusstake bör trästommen vara platt och inte rund då det istället kan bli en stor brandfara, vilket är livsfarligt. Så håll er endast till platta träplankor eller åtminstone plankor med en platt botten.

Andra tips och trix inför en kreativ jul

Förutom att exempelvis tillverka en ljusstake föredrar många att man engagerar sig med andra enkla gåvor. Det kan vara allt från att pyssla och pryda några fina julkort på ett personligt sätt och med ett roligt rim. Eller varför inte baka ett gäng olika härliga godisar som man sedan fyller små burkar eller en fin korg med?

Några tips på enkla julgodisar är bland annat: knäck, ischoklad, brända mandlar, polkagrisar, tryffelchoklad, smällkarameller, marsipan och pepparkakor.

Det roligaste med en kreativ jul är att man får designa och bestämma helt och hållet vad det är man vill hitta på och ge bort. Det är den bästa tiden på året då man kan passa på att vara lite extra snäll mot sin omgivning, så sätt igång redan nu och planera vad du vill göra för dina nära, så ni kan få en personlig och fin jul tillsammans.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*